Čas na přípravu:
250 g | Tvaroh měkký |
2 lžíce | Rum |
170 g | Cukr krupice |
1 | Cukr vanilkový |
150 g | Hladká mouka |
na vysypání | Hrubá mouka |
150 g | Polohrubá mouka |
1 | Prášek do pečiva |
180 g | Máslo |
na vymazání | Olej |
špetka | Sůl |
4 | Vejce |
Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.
Formu na bábovku důkladně vymažte olejem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 160 stupňů a pečte zhruba 50 minut.
Inspirováno Apetitem.
Citrónová varianta vznikne, pokud se místo rumu použije citrónová šťáva.