Čas na přípravu:
1 kg (cca 10 stonků) | Rebarbora |
2 - 3 lžíce | Mléko |
2 - 3 lžíce | Zakysaná smetana |
250 g | Cukr krupice |
125 g | Cukr krupice |
1 sáček | Cukr vanilkový |
500 g | Hladká mouka |
1 sáček | Prášek do pečiva |
1 sáček | Pudink vanilkový |
50 g | Máslo |
175 g | Máslo |
špetka | Sůl |
3 ks | Vejce |
2 ks | Vejce |
Rebarboru stáhneme z kůže, pokrájíme na kostičky, prosypeme 250 g cukru a dáme do lednice vypotit.
Do mísy prosejeme hladkou mouku, 125 g cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl, dobře promícháme. Do důlku vyklepneme dvě vejce a zapracujeme 175 g másla. Rukou vyhněteme hladké nelepivé těsto, jak na vykrajování cukroví. Podle potřeby přidáváme mléko, kdyby bylo těsto příliš suché. Váleček těsta zabalíme do folie a necháme odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme a přeneseme na pečícím papírem vyložený plech. Slijeme šťávu z rebarbory a doplníme do ⅜ l vodou. Podinkový prášek rozmícháme v zakysané smetaně, přidáme do šťávy, dobře promícháme a uvaříme pudink. Ihned po uvaření přidáme k pudinku 50 g másla a 3 vejce. Prošleháme v krém, který vlijeme na těsto. Krém posypeme rebarborou a pečeme při 170°C asi půl hodiny.