Přihlásit

Borůvkový koláč

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Borůvkový koláč

Ingredience

400 g Borůvky
200 g Tvaroh měkký
150 ml Zakysaná smetana
170 g Cukr krupice
100 g Cukr moučka
1 Cukr vanilkový
220 g Hladká mouka
2 lžičky Prášek do pečiva
170 g rozměklé Máslo
3 Vejce

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách). Máslo, cukr krupici, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek. Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Poté koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce. Na polevu utřete tvaroh s cukrem moučkou a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

Poznámka

© Apetit