Čas na přípravu:
400 g | Borůvky |
200 g | Tvaroh měkký |
150 ml | Zakysaná smetana |
170 g | Cukr krupice |
100 g | Cukr moučka |
1 | Cukr vanilkový |
220 g | Hladká mouka |
2 lžičky | Prášek do pečiva |
170 g rozměklé | Máslo |
3 | Vejce |
Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách). Máslo, cukr krupici, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek. Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Poté koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce. Na polevu utřete tvaroh s cukrem moučkou a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.
© Apetit