Čas na přípravu:

| 200 g | Zakysaná smetana |
| 220 g | Cukr krupice |
| 280 g | Hladká mouka |
| 1 lžička | Prášek do pečiva |
| 180 g | Máslo |
| 4 | Vejce |
Troubu předehřejte na 160 ºC, dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem. V míse šlehejte deset minut ručním šlehačem rozměklé máslo, cukr a vanilkový cukr. Do pěny pak postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu; dobře zašlehejte a zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem. Lžící naklaďte těsto do formy a pečte 70 minut; pak píchněte do těsta špejlí – když ji vytáhnete čistou, vyjměte z trouby. Dort nechte 10 minut ve formě, pak ho přesuňte k dochladnutí na mřížku.
© Apetit
Do těsta lze spolu s moukou přidat 200 g borůvek, malin nebo rybízu.