Čas na přípravu:
hrst | Lesní ovoce |
2 lžíce | Mléko |
125 g | Tvaroh měkký |
125 g | Cukr krupice |
1 | Cukr vanilkový |
180 g | Hladká mouka |
½ sáčku | Prášek do pečiva |
125 g | Máslo |
Citronová kůra | |
2 | Vejce |
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky. Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte. Do čisté mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Nasypte k základu těsta a důkladně promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vetřete do těsta. Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ovocem, poprášeným trochou mouky (v těstě nepropadne). Pečte asi 30 minut. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem.
Recept je celkem imunní ke změně poměru surovin:-)