Čas na přípravu:
250 ml | Mléko |
2 lžíce | Rum |
100 g | Vlašské ořechy |
150 g | Cukr krupice |
150 g | Cukr moučka |
250 g | Polohrubá mouka |
1 sáček | Prášek do pečiva |
100 ml | Olej |
3 ks | Vejce |
Nejprve nameleme ořechy. Není nutný mlýnek, velice snadno se nasekají v kuchyňském robotu.
Připravíme si pečící formu - je to ta na dort, ale s věncovým dnem. Vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu předehřejeme na 170.
Utřeme žloutky s cukrem krupice a s olejem. Přidáme mléko, mouku, ořechy, kypřící prášek a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
Pečeme zhruba 30 minut, těsto zkontrolujeme špejlí.
Když je věnec vychladlý, můžeme ho polít polevou. Tu si připravíme ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody, do nichž postupně zašleháme moučkový cukr. Poleva by měla být spíše tekutá; případně přidáme trochu rumu.
by babička Eva