Čas na přípravu:
250 ml | Mléko |
250 - 500 g | Tvaroh měkký |
podle chuti | Rum |
podle chuti | Hrozinky |
1 lžíce | Cukr krupice |
do tvarohu podle chuti | Cukr krupice |
na obalení | Cukr moučka |
500 g | Polohrubá mouka |
rozpuštěné | Máslo |
200 ml | Olej |
špetka | Sůl |
30 g | Droždí |
1 | Vejce |
3 | Žloutky |
Zaděláme kvásek - rozmícháme droždí s lžící cukru, zasypeme trochou mouky, necháme vykynout. Zvlášť smícháme suché suroviny, vedle smícháme vlažné mléko s olejem a žloutky. Poté vlijeme kvásek a mokré suroviny na mouku a vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout na teplém místě. Těsto rozválíme a malou skleničkou vykrajujeme kolečka, která plníme náplní z tvarohu, cukru, vejce a hrozinek. Uděláme kuličku. Těsto není nutné podsypávat. Uvedená dávka by měla vystačit cca na 100 kuliček. Klademe na suchý plech a pečeme v rozehřáté troubě, až jsou na povrchu růžové, asi na 175°C. Ihned po vytažení potíráme rozpuštěným máslem s rumem a obalujeme v moučkovém cukru.