Přihlásit

Citronová babeta

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Ingredience

(1 menší plech)

2 ks BIO Citrón
100 ml + Mléko
200 g Cukr krupice
dle potřeby Cukr moučka
1 sáček Cukr vanilkový
300 g Polohrubá mouka
1 sáček Prášek do pečiva
100 ml Olej
4 ks Vejce

Postup

Troubu nechejte vyhřát na teplotu 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky nalijte do mísy kuchyňského robotu, a přidejte cukr + vanilkový cukr. Šlehejte, dokud se nezačne cukr pomalu rozpouštět. Přilijte olej a dál šlehejte dohladka. Poté přidejte také citronovou kůru a šťávu, obé z jednoho kusu citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a pomalu přilévejte mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který na závěr opatrně vmíchejte do připraveného těsta.
Hotové těsto nalijte na plech nebo do dortové formy a dejte péct na 30 až 40 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout. Vyzkoušejte špejlí – pokud se těsto nelepí, můžete vytáhnout z trouby. Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu. Do mísy kuchyňského robotu vymačkejte šťávu z druhého citronu a za stálého míchání plochým šlehačem postupně přisypávejte tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs. Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak, aby stékala z koláče. Naneste stěrkou opatrně na koláč, rozetřete a nechejte zaschnout.