Čas na přípravu:

| 200 ml | Mléko |
| Hrozinky | |
| Mandle | |
| 70 g | Cukr krupice |
| 1 balíček | Cukr vanilkový |
| 400 g | Polohrubá mouka |
| 100 g | Máslo |
| Sůl | |
| ½ kostky | Droždí |
| 1 ks | Vejce |
| 3 ks | Žloutky |
Z droždí, lžičky cukru a trochy teplého mléka připravíme kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme žloutky. V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, hrozinky a část nasekaných mandlí. K sypké směsi přidáme vykynutý kvásek a postupně zapracováváme tekutou část, než je těsto pěkně lesklé a tvoří bochánek. Dáme kynout na jednu hodinu.
Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto trošku zpracujeme a dáme na plech kynout půl hodiny.
Rozkvedláme vejce a mazanec jím potřeme, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a na vrchu nařízneme do kříže. Pečeme při 160 stupních něco přes půl hodiny.