Čas na přípravu:
200 ml | Mléko |
Hrozinky | |
Mandle | |
70 g | Cukr krupice |
1 balíček | Cukr vanilkový |
400 g | Polohrubá mouka |
100 g | Máslo |
Sůl | |
½ kostky | Droždí |
1 ks | Vejce |
3 ks | Žloutky |
Z droždí, lžičky cukru a trochy teplého mléka připravíme kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme žloutky. V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, hrozinky a část nasekaných mandlí. K sypké směsi přidáme vykynutý kvásek a postupně zapracováváme tekutou část, než je těsto pěkně lesklé a tvoří bochánek. Dáme kynout na jednu hodinu.
Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto trošku zpracujeme a dáme na plech kynout půl hodiny.
Rozkvedláme vejce a mazanec jím potřeme, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a na vrchu nařízneme do kříže. Pečeme při 160 stupních něco přes půl hodiny.