Čas na přípravu:
200 ml vlažné | Mléko |
50 g | Hrozinky |
10 g | Mandle |
50 g | Vlašské ořechy |
80 g | Cukr krupice |
1 | Cukr vanilkový |
500 g | Polohrubá mouka |
120 g rozpuštěné | Máslo |
špetka | Muškátový oříšek |
½ lžičky | Citronová kůra |
špetka | Sůl |
1 | Bílky |
30 g | Droždí |
2 | Žloutky |
V misce si připravte kvásek a současně vypuďte z bytu manžela a ostatní prudily. Do větší mísy potom prosijte mouku, přidejte oba druhy cukrů, sůl, kůru citronu a oříšek. Přilijte zpěněný kvásek (droždí a 1 lžičku cukru rozetřete na kaši, přisypte 1 lžíci mouky a zalijte polovinou vlažného mléka; zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít), dále zbytek mléka s rozšlehanými žloutky a rozpuštěné máslo.
Vařečkou od středu zpracujte těsto a do hladka jej prohněťte na vále (lze svěřit i navrátivší se silnější drahé polovině). Hotové těsto vytvarujte do koule ze všech stran poprašte moukou. Nechejte 1 hodinu kynout na teplém místě. Poté jej opět krátce prohněťte a přidejte ořechy a rozinky. Opět nechejte 1 hodinu kynout.
Rozdělte těsto na 8 dílů, z každého vyválejte dlouhý váleček. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků, položte tento na plech s pečícím papírem, rukou jemně rozmáčkněte po délce (aby se na něj dal klást další cop) a celý potřete rozšlehaným bílkem. Totéž zopakujte se 3 dalšími prameny. Poslední pramen překrojte, rozválejte a spleťte. Tento pramen položte nahoru, konce zahněte pod vánočku, celé dílo potřete bílkem a nechejte ještě 1 hodinu kynout.
Vánočku zpevnětě špejlemi a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Po 5 minutách teplotu snižte na 150 °C a 45 minut dopékejte.