Čas na přípravu:
2 | Krabí tyčinky |
¼ | Avokádo |
Nakládaný zázvor | |
¼ | Okurka |
2 plátky | Řasa Nori |
1 lžíce | Rýžový ocet |
250 ml | Voda |
1 lžička | Cukr krupice |
150 ml | Rýže Kome |
Křen Wasabi | |
Sojová omáčka | |
½ lžičky | Sůl |
Rýži odměřte hrníčkem nebo sklenicí, nasypte do hrnce, přidejte asi dvojnásobné mnžství studené vody a properte (rukou). Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x - voda z rýže je napoprvé velmi kalná, ale ani po osmém proprání nebude úplně průzračná, nicméně propraná dostatečně. Poté rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát. Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minumum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Odolejte pokušení zvednout poklici a na rýži se podívat! Po 15 minutách rýži odstavte, konečně sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut (utěrka zabrání skapávání sražené páry zpět do rýže). V misce nebo skleničce smíchejte asi 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Nemíchejte kovovým nástrojem - kov někdy zareaguje s octem a výsledná chuť elektrolytu rýži moc neprospěje. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé.
Plátky mořské řasy Nori rozřízněte na polovinu nebo rozstřihněte nůžkami. Rozložte je na utěrku nebo podložku a na každý plátek rozprostřete rýži. Potřete ji pastou wasabi a poklaďte nudličkami okurek, surimi tyčinek a lososa. Pomocí bambusové podložky (dají se koupit v obchodech s čínským nebo orientálním zbožím) či utěrky je srolujte a lehce stiskněte. Každou roládku nakrájte na 6-8 stejně velkých kousků.
Sushi podávejte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.