Přihlásit

Semlor

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Semlor

Ingredience

(16 ks)

3 dcl Mléko
Smetana ke šlehání
1 dcl Cukr krupice
Cukr moučka
1 l Hladká mouka
½ lžičky Prášek do pečiva
100 g Máslo
1 lžička Kardamom
½ lžičky Sůl
50 g Droždí
Mandelmassa
2 ks Vejce

Postup

Z droždí, trochy cukru a teplého mléka připravíme kvásek, zakryjeme hrneček talířkem. Necháme cca 15 min vykynout. Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme v ní sůl, kardamon, kypřící prášek a cukr. Ve zbylém teplém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme 1 vejce. Vykynutý kvásek přidáme do mísy, postupně přiléváme mléko-směs a zapracováváme, až bude těsto pěkně hladké, lestklé a ne příliš lepivé. Uprostřed mísy se vytvoří bochan. Těsto necháme pod utěrkou ½ hodiny nakynout.

Těsto vyjmeme z mísy a na pomoučeném válu prohněteme. Rozdělíme na 14 dílků. Z každého vytvoříme bochánek a klademe jej na pečící papír na plechu. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme odpočinout další ½ hodinu. Po vykynutí je potřeme druhým rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 225-250°C pečeme 8 až 10 minut. Necháme vystydnout.

Bochánkům odřízneme čepičku. Vydloubneme kousek vnitřku, podle chuti k těstu přidáme Mandelmassu a zjemníme trochou mléka. Vzniklou směsí naplníme semlor. Ušleháme smetanu, na vrstvu náplně dáme asi ½ dcl šlehačky a přiklopíme čepičkou. Poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka

Při teplotě 235°C se nám bochánky zespoda trochu moc upekly. Doporučujeme tedy klidně teplotu 200°C.