Čas na přípravu:
500 g | Cuketa |
140 g | Kozí sýr |
280 ml | Smetana ke šlehání |
Pepř | |
špetka | Šafrán |
Sůl | |
400 g | Listové těsto |
4 | Vejce |
Troubu předehřejte na 200 °C. Na pomoučněném vále vyválejte z listového těsta kolo o tloušťce 5 milimetrů. Pak jím vyložte formu o průměru 23 centimetrů (nejlépe s odnímatelným dnem). Přebývající těsto odřízněte nožem. Dno propíchejte vidličkou, přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte 10–15 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak sundejte fazole i s papírem, těsto potřete
trochou prošlehaného vajíčka a dopékejte dalších pět minut dokřupava. Nechte vychladnout. Mezitím dejte šafrán do hrnečku, přidejte k němu jednu lžíci teplé vody a nechte chvíli louhovat. Nastrouhané cukety (jedna menší cuketa zůstává v celku) smíchejte se lžičkou soli a pak přendejte do cedníku a nechte půl hodiny odkapávat, případně rukou vyždímejte. Poslední cuketu nakrájejte podélně na velmi tenké plátky, posolte a nechte vypotit. Máslo rozehřejte ve velké pánvi a pak na něm opečte cuketové plátky. Vyjměte je a poté asi tři minuty za stálého míchání opékejte strouhané cukety. Přendejte je do mísy, přidejte zbývající vejce rozšlehaná vidličkou, smetanu i šafrán s vodou; dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Na předpečený korpus přendejte cuketovou směs, poklaďte kozím sýrem, navrch dejte cuketové plátky (lehce je zatlačte) a pečte čtyřicet minut dozlatova. Podávejte při pokojové teplotě.
© Apetit