Čas na přípravu:
500 ml | Mléko |
6 lžic | Cukr krupice |
1 | Cukr vanilkový |
500 g | Hladká mouka |
150 g | Mák |
na potření | Máslo |
4 lžíce | Máslo |
špetka | Sůl |
20 g | Droždí |
2 | Žloutky |
Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka. Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte,
přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Mezitím vymazejte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů. Dále si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s 250 ml mléka. Po vychladnutí přidejte 3 lžíce cukru a skořici.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.
© Apetit