Čas na přípravu:
| 1 | Cibule |
| 2 stroužky | Česnek |
| 1 kg | Dýně Hokaido |
| 200 g | Smetana |
| 15 ml | Citronová šťáva |
| 1 l | Zeleninový vývar |
| 50 g | Máslo |
| 2 | Bobkový list |
| ¼ lžičky | Muškátový oříšek |
| Pepř | |
| Sůl |
Na másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno spolu s rozpláclými stroužky česneku. Dýni zbavíme semínek a pokrájíme na menší kostky (Hokaido se nemusí loupat, i když vypadá dost tuhá). Do hrnce k cibuli a česneku přidáme dýni. Chvilku ji opékáme a potom přilijeme horký vývar. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme a opepříme.
Přikryjeme pokličkou a vaříme asi tak půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Sundáme hrnec ze sporáku, vyndáme bobkové listy a pořádně dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Do polévky vlijeme smetanu, citrónovou šťávu a už jen trochu prohřejeme a případně dochutíme.
Podáváme s opečenou slaninou, zakysanou smetanou a chlebovými krutonky. Dle libosti.
© http://luciedvorakova.blogspot.cz