Čas na přípravu:
3 lžíce | Mléko |
500 g | Tvaroh měkký |
1 lžíce | Rum |
1 dl (vlažná) | Voda |
podle chuti | Hrozinky |
podle chuti | Mandle |
80 g + 100 g na nádivku | Cukr krupice |
1 sáček + 1 na nádivku | Cukr vanilkový |
300 g + na vál | Hladká mouka |
½ sáčku | Prášek do pečiva |
80 g | Hera |
¼ lžičky | Skořice |
150 g | Povidla |
1 + 2 na nádivku + troška na potření | Vejce |
Vezmeme hladkou mouku, cukr krupici, cukr vanilkový a kypřící prášek a vše smícháme na válu. Přidáme na kousky rozsekaný nerozměklý tuk. Ve směsi uděláme důlek, rozklepneme vajíčko a přilijeme mléko. Nejdříve vše promícháme nožem, pak těsto propracujeme rukama. Hotové ho necháme na nějakou chvíli odležet v chladnu. Mezitím si můžeme připravit nádivky - tvarohovou a povidlovou. Utřeme dvě vejce se 100 g cukru krupice a s 1 sáčkem vanilkového cukru. Přidáme měkký tvaroh a vše vymícháme v hladkou hmotu. Na konec přidáme rozinky v množství podle uvážení. Pro výrobu druhé nádivky vezmeme povidla, která naředíme vlažnou vodou, přidáme rum, skořici a vše promícháme. Podle uvážení ještě přidáme drobně nasekané loupané mandle.
Teď, když máme hotové nádivky, si na pomoučeném vále těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme do kulatého tvaru. Vezmeme první plát a vložíme ho do vymazané a vysypané koláčové formy, přičemž odstraníme přebytečné těsto (zbytky těsta se využijí na zdobení koláče) a okraje mírně zdvihneme. Na těsto dáme tvarohovou nádivku, přičemž si jí kus můžeme nechat na zdobení. Pak klademe další vyválený plát těsta a okraje opět zdvihneme, tentokrát však méně. Na tento plát těsta pak nalijeme povidlovou nádivku, ozdobíme ornamenty podle vlastní fantazie z tenkého válečku zbylého těsta a případně ozdobíme i zbylou tvarohovou nádivkou. Následně nezakryté části těsta potřeme rozšlehaným vejcem a koláč může putovat do předem rozehřáté trouby (na 175 st. C) s přibližným časem pečení 45 minut.
zdroj: Vlasta