Čas na přípravu:
50 g | Kandované ovoce |
1 | Tvaroh měkký |
1 lžíce | Citronová šťáva |
1 lžíce | Rum |
50 g | Hrozinky |
70 g sekané loupané | Mandle |
150 g | Cukr moučka |
1 | Cukr vanilkový |
500 g | Hladká mouka |
1 | Prášek do pečiva |
150 g | Máslo |
Citronová kůra | |
2 | Vejce |
Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový cukr a ještě minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce a jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i sdruhým. připojte k máslové pěně tvaroh společně s rumem, citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce yašlehejte, aby se všechno sopjilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 °C. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a společně prosijte. Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku a těsto dohotovte na válu rukama. Poté za občasného podsypávání moukou hněťte asi pět minut až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujte rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily. Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte pečicím papírem a mayanec ne něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte do zlatova, což trvá zhruba padesát minut.