Čas na přípravu:
1 ks velký | Kompot broskvový |
250 ml | Mléko |
250 - 300 g | Zakysaná smetana |
Voda | |
200 g | Cukr krupice |
4 - 5 lžic | Cukr krupice |
1 balíček | Cukr vanilkový |
2 lžíce | Kakao |
40 g | Kakao |
350 g | Polohrubá mouka |
1 balíček | Prášek do pečiva |
3 balíček | Pudink vanilkový |
135 g | Máslo |
3 ks | Vejce |
4 plátky | Želatina |
Na mírném ohni zahřejeme mléko, ve kterém necháme rozpustit máslo. V míse důkladně promícháme všechny sypké suroviny (mouka, 200 g cukru, 40 g kakaa, 1 puding, kypřící prášek a vanilkový cukr), přidáme vejce a mléko a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylijeme do vymazaného vysypaného plechu a stejnoměrně posypeme pokrájenými broskvemi. Dáme do předehřáté trouby péci. Pečeme asi 25-30 minut při teplotě 200°C. Poté necháme korpus zcela vychladnout.
Když se koláč peče, začneme chystat krém. Z pudingového prášku, tekutiny (800 ml = šťáva z kompotu + voda) a zbylého cukru uvaříme puding podle návodu na obalu a zakryjeme fólií. Namočíme želatinu podle návodu. Lehce vymačkanou želatinu vmícháme do horkého pudingu. Za občasného zamíchání necháme zchladnout. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Krém stejnoměrně rozetřeme na moučník a odložíme asi na 2-3 hodiny do chladu.
Před servírováním posypeme přes sítko zbylým kakaem.
Pokud neseženeme plátkovou želatinu, je možné ji nahradit sypkou. Přepočet je 3g = 1 plátek. Pozor: nekupujeme dort-želé.