Čas na přípravu:

| 1 menší | Cibule |
| 1 menší | Květák |
| 2 lžíce | Zakysaná smetana |
| 1.5 l | Voda |
| 2-3 lžíce | Polohrubá mouka |
| ½ cm | Máslo |
| Muškátový oříšek | |
| Pepř | |
| ½ kostky | Bujón |
| lžička | Sůl |
Květák vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme 10 minut. Pak jej vyjmeme a vodu přelijeme bokem.
V hrnci na másle zpěníme cibulku a když zesklovatí, zasypeme moukou. Chvíli pražíme a potom postupně přiléváme vývar z květáku a rozmícháváme. Když se polévka opět vaří, přidáme najemno posekané růžičky květáku, lžičku soli, bujón, pepř a postrouháme muškátovým oříškem. Vaříme 10 minut.
Hrnec odstavíme a jednu naběračku polévky dáme bokem do skleničky. V ní rozmícháme smetanu a vrátíme do polévky. Zamícháme.
Pro krémovou polévku je možné jednu polovinu rozmixovat.