Čas na přípravu:
¾ lžic | Mléko |
1 uzávěr | Rum |
160 g | Cukr krupice |
150 g | Cukr moučka |
500 g | Hladká mouka |
2 lžičky | Jedlá soda |
2 lžíce | Káva |
1 ½ sáčku | Pudink vanilkový |
70 g | Hera |
250 g | Máslo |
3 lžíce | Med |
2 ks | Vejce |
2 ks | Žloutky |
V hrnci za stálého míchání svaříme 10 lžic mléka s krupicovým cukrem, medem, vejci a Herou. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Hladkou mouku prosejeme do mísy. Přidáme prochladlou směs a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na 6 dílů, každý rozválíme na tenkou placku (kulatou nebo obdélníkovou) a pečeme rovnou na plechu v mírně vyhřáté troubě asi 8 minut.
V ½ litru mléka uvaříme pudinkový prášek (bez cukru) a necháme přiklopený chladnout. Zatím utřeme máslo s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Postupně přidáváme pudink a kávu. Nakonec vmícháme rum. Hladkým krémem prokládáme vychladlé placky.
Je třeba dát velký pozor na to, aby přip přípravě krému mělo máslo pokojovou teplotu. Jinak se při přidávání pudinku krém srazí. Pokud dojde k nejhoršímu, je možné pokusit se o nápravu v mikrovlnce…
Praktické je placky vykrajovat do tvaru kulaté dortové formy, kam je potom proložené krémem naskládáme a zatížíme.
Nejlépe medovník chutná alespoň jeden den uleželý v chladu.