Čas na přípravu:
4 stroužky | Česnek |
5-7 ks | Jarní cibulka |
1 velký svazek | Špenát |
200 g | Čerstvý sýr |
200 ml | Smetana ke šlehání |
Máslo | |
Pepř | |
Sůl | |
2 ks | Vejce |
Nachystáme si těsto dle receptu "Těsto na quiche". S předstihem jej vyndáme za lednice, aby při válení nepopraskalo.
Těsto rozválíme do formy a přebytek okrojíme. Dáme na 10 minut do mrazáku. Po vyndání propícháme dno vidličkou, překryjeme pečícím papírem a zatížíme (fazole, kamínky). Pečeme 12 minut na 220°C. Poté sejmeme pečící papír, potřeme trochou vejce rozšlehaného s vodou a pečeme ještě tři minuty. Formu vyndáme a necháme lehce zchladnout, v troubě snížíme teplotu na 190°C.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na másle na pánvi. Přidáme opraný špenát a mícháme, dokud nezavadne. Ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem. Směs promícháme s nastrouhaným sýrem a poklademe jí těsto. V misce smícháme šlehačku a dvě vejce, osolíme a nalijeme na špenát. Pečeme zhruba půl hodiny, než se na quichi vytvoří zlatavé skvrny.
Na přípravu stačí dvě vejce: pro potření těsta můžeme ubrat na úkor špenátové náplně.
Špenátu je naopak třeba vždy spíš více, než méně.
Náplň lze dochutit muškátovým oříškem.