Čas na přípravu:
½ | Cibule |
1 stroužek | Česnek |
1 máslová | Dýně |
100 ml, ke šlehání | Smetana |
50 ml | Bílé víno |
z půlky citronu | Citronová šťáva |
600 ml, kuřecí | Vývar |
Máslo | |
2 snítky | Rozmarýn |
1 lžíce | Med |
Dýni rozdělíme na čtvrtky a včetně slupky a semínek pečeme na pečícím papíru v troubě na 190°C zhruba hodinu. Po upečení musí být dýně krásně měkká. Necháme zchladnout, oddělíme semínka a vyloupneme ze slupky. Dužinu uschováme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, přihodíme rozmarýn a mírně opékáme cibuli a česnek. Když zesklovatí, vyjmeme rozmarýn a přilijeme kuřecí vývar. Obsah hrnce důkladně rozmixujeme spolu s dýní.
Do vlažné polévky přidáme smetanu, víno a citronovou šťávu, začneme lehce prohřívat. Polévku už nebudeme vařit. V horké polévce nakonec rozpustíme lžíci medu.
Ideální posypat opečenou slaninou.