Čas na přípravu:
100 g | Anglická slanina |
2 stroužky | Česnek |
50 g | Eidam |
50 g | Parmezán (Gran Moravia) |
350 g | Špagety |
50 g | Máslo |
podle chuti | Pepř |
podle chuti | Sůl |
3 | Vejce |
Slaninu nakrájíme najemno, sýry nastrouháme. Vejce prošleháme vidličkou v misce, osolíme, opepříme a zašleháme k nim většinu sýra. Dáme vařit špagety v osolené vodě. Česnek trochu zmáčkneme plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpustíme na pánvi máslo a vsypeme do něj slaninu a česnek. Na středním plameni je smažíme asi 5 minut do zlatova. Česnek poté vyhodíme. Pod pánví udržujeme mírný plamen. Jakmile se těstoviny uvaří, vyjmeme je z vody a přihodíme do pánve (nevadí, pokud jsou mokré). Pánev odstavíme a přilijeme k nim vajíčka se sýrem. Promícháme tak, aby se špagety co nejlépe obalily směsí, která se tak uvaří. Přidáme pár lžic vody z těstovin pro zjemnění omáčky. Podle chuti dosolíme, opepříme. Podáváme posypané zbytkem sýra.
V původním receptu je místo eidamu sýr pecorino. Převzato z Apetitonline