Čas na přípravu:
5 ks střední velikosti | Jablka |
200 ml | Smetana ke šlehání |
Citronová šťáva | |
2 lžíce studené | Voda |
30 g | Cukr moučka |
1 sáček | Cukr vanilkový |
200 g | Polohrubá mouka |
100 g | Máslo |
špetka | Sůl |
4 ks | Žloutky |
Z mouky, moučkového cukru, soli, jednoho žloutku, másla a vody vypracujeme v míse těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme dvě hodiny uležet v lednici.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vypeckujeme a podélně nakrájíme do vějířků tak, aby celá čtvrtka zůstala vcelku.
Formu vymažeme tukem, přeneseme do ní rozválené těsto a na několika místech ho propíchneme vidličkou. Poklademe jablky, která pokapeme citronovou šťávou. Dáme do trouby vyhřáté na 190°C péct 20 minut.
Ušleháme zbylé žloutky s vanilkovým cukrem a přilijeme šlehačku. Směs nalijeme na předpečená jablka a vrátíme do trouby na 30 minut.
© Ona Dnes