Přihlásit

Dýňová polévka

Druh: Polévky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Dýňová polévka

Ingredience

(4 porce)

½ ks Cibule
1 ks Dýně
1 ks Mrkev
Zakysaná smetana
Cukr třtinový
½ cm Máslo
1 lžička Koriandr
Muškátový oříšek

Postup

Dýni rozkrojíme a upečeme doměka v troubě (na 175°C, 30 - 60 min podle velikosti dýně). Z vychladlé dýně polévkovou lžící odstraníme semínka a vydlabeme dužinu.
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, dýni, chvíli restujeme, zalijeme vodou, a poté povaříme asi 15 minut. Přidáme koriandr, postrouháme trochu muškátového oříšku. Nesolíme! V případě potřeby lehce dosladíme (většinou 2 čajové lžičky). Polévku promixujeme na pyré. Před podáváním ozdobíme lžící zakysané smetnay. Výborné též doplněné nasekanou pažitkou.

Poznámka

Místo vody možno použít zeleninový vývar.
Smetanu je vhodné podávat odstátou na pokojovou tepltu, aby se nesrazila…