Čas na přípravu:
½ ks | Cibule |
1 ks | Dýně |
1 ks | Mrkev |
Zakysaná smetana | |
Cukr třtinový | |
½ cm | Máslo |
1 lžička | Koriandr |
Muškátový oříšek |
Dýni rozkrojíme a upečeme doměka v troubě (na 175°C, 30 - 60 min podle velikosti dýně). Z vychladlé dýně polévkovou lžící odstraníme semínka a vydlabeme dužinu.
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, dýni, chvíli restujeme, zalijeme vodou, a poté povaříme asi 15 minut. Přidáme koriandr, postrouháme trochu muškátového oříšku. Nesolíme! V případě potřeby lehce dosladíme (většinou 2 čajové lžičky). Polévku promixujeme na pyré. Před podáváním ozdobíme lžící zakysané smetnay. Výborné též doplněné nasekanou pažitkou.
Místo vody možno použít zeleninový vývar.
Smetanu je vhodné podávat odstátou na pokojovou tepltu, aby se nesrazila…