Čas na přípravu:
200 g | Cizrna |
3 stroužky | Česnek |
2 lžíce | Citronová šťáva |
2 lžíce | Olej |
Koriandr | |
Římský kmín | |
Sůl | |
100 g | Sezamová pasta Tahin |
Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně. Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme. Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme a nakrájíme nadrobno. Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme. Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme a okeřeníme.
Místo vaření cizrny se může koupit cizrna v plechovce. Pokud ji budete vařit, doporučuji tlakový hrnec. Doba přípravy se výrazně zkrátí na 15 minut.