Přihlásit

Velikonoční kuře

Druh: Hlavní jídla – drůbež, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Velikonoční kuře

Ingredience

(4 porce)

1 kuře Kuřecí maso
100 g Anglická slanina
15 ks Brambory
2 ks Citrón
1 palice Česnek
200 g Máslo
Rozmarýn
Tymián
hrst Sůl

Postup

Kuře opláchneme a osušíme. Ze všech stran i zevnitř osolíme a dovnitř nacpeme nádivku (např. recept "Velikonoční nádivka"). Kůži sešijeme tak, aby náplň nelezla ven. Polovinu másla rozpustíme v pekáčku na mírném plameni a potřeme jím celé kuře. To položíme doprostřed pekáčku a dáme kolem něj zbytek másla. Vložíme do trouby na 200 stupňů a pečeme půl hodiny.
Teplotu snížíme na 160 stupňů, kolem kuřete rozprostřeme rozčtvrcené oloupané brambory, česnek (neloupaný), citróny nakrájené na čtvrtiny a bylinky. Posypeme na kostičky nakrájenou slaninou a pečeme hodinu a půl. Občas prohrábneme brambory.

Poznámka

Inspirace časopisem Apetit. Pokud nějaká porce zbyde, nakrájíme nádivku + maso + brambory na kostičky a opečeme na zbytku tuku.