Přihlásit

Nejlepší čokoládový dort

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Ingredience

(14 porcí)

280 ml Smetana ke šlehání
75 ml Podmáslí
100 g Cukr krupice
170 g Hladká mouka
¼ lžičky Jedlá soda
25 g Kakao
1 lžíce Káva
1 lžička Prášek do pečiva
100 g Přírodní cukr typu Muscovadlo
200 g Máslo
400 g Čokoláda
3 Vejce

Postup

Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. 200 g čokolády nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Poznámka

Cukr typu Muscovadlo mají v Marks and Spencer v několika variantách za rozumnou cenu (37 Kč za 500 g).