Přihlásit

Segedínský guláš

Druh: Hlavní jídla – vepř, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Ingredience

(4 porce)

1 kg (plecko) Vepřové maso
1 pokrájená Cibule
400 g Kysané zelí
150 ml Zakysaná smetana
250 ml Vývar
3 lžíce Hladká mouka
3 lžíce Olej
Bobkový list
Pepř
1 lžička Sladká paprika
Sůl

Postup

Maso pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky, které obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepte. Ve větším hrnci rozpalte olej a ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa. Maso vyjměte a můžete ubrat i přebytečný olej (stačí, když bude pokrývat dno). Cibulku vsypte do hrnce a za stálého promíchávání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Vsypte vepřové, podlijte vodou a vraťte na střední plamen. Osolte a přidejte bobkový list. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu. Podlijte vývarem (maso by nemělo plavat). Promíchejte a na slabším plameni duste asi půl hodiny. Přidejte scezené a překrájené zelí a guláš důkladně promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud maso není zcela křehké (cca 15 minut). Když je maso měkké vmíchejte smetanu. Na středním plameni ještě chvíli odvařujte, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Před podáváním můžete buď omáčku osladit, nebo naopak přidat lák ze zelí (dle aktuální chuti omáčky).