Přihlásit

Svíčková

Druh: Hlavní jídla – skot, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Svíčková

Ingredience

800 g, svíčková / zadní Hovězí maso
120 g Slanina
100 g Celer
2 ks Cibule
2 ks Citrón
100 g Mrkev
100 g Petržel
300 ml Zakysaná smetana
Cukr krupice
2 lžíce Hladká mouka
2 lžíce Máslo
3 lžíce Olej
2 ks Bobkový list
Nové koření
Pepř
1 lžička Tymián
1 lžička Hořčice
Ocet
Sůl

Postup

Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme, ze všech stran zprudka opečeme na rozehřátém oleji a na chvíli vyjmeme.
Na výpeku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a dál opékáme do zlatova. Pak přidáme několik zrnek pepře a nového koření, bobkový list, tymián, trochu octa, trochu kůry z dobře omytého citronu a hořčici.
Do základu vložíme maso, mírně podlijeme a pod pokličkou zvolna dusíme asi hodinu do měkka; maso obracíme a podle potřeby podléváme. Hotové maso vyjmeme a uchováme teplé.
Do základu vmícháme světlou jíšku z másla a mouky, dobře promícháme, podlijeme a vaříme asi 30 minut.
Zeleninový základ i se šťávou prolisujeme přes síto (či bez koření rozmixujeme dohladka). Omáčku uvedeme do varu, zjemníme ji smetanou, dochutíme solí a cukrem a zvolna prohřejeme.

Poznámka

Maso podáváme s houskovými knedlíky a ozdobené brusinkami.