Čas na přípravu:
800 g, svíčková / zadní | Hovězí maso |
120 g | Slanina |
100 g | Celer |
2 ks | Cibule |
2 ks | Citrón |
100 g | Mrkev |
100 g | Petržel |
300 ml | Zakysaná smetana |
Cukr krupice | |
2 lžíce | Hladká mouka |
2 lžíce | Máslo |
3 lžíce | Olej |
2 ks | Bobkový list |
Nové koření | |
Pepř | |
1 lžička | Tymián |
1 lžička | Hořčice |
Ocet | |
Sůl |
Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme, ze všech stran zprudka opečeme na rozehřátém oleji a na chvíli vyjmeme.
Na výpeku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a dál opékáme do zlatova. Pak přidáme několik zrnek pepře a nového koření, bobkový list, tymián, trochu octa, trochu kůry z dobře omytého citronu a hořčici.
Do základu vložíme maso, mírně podlijeme a pod pokličkou zvolna dusíme asi hodinu do měkka; maso obracíme a podle potřeby podléváme. Hotové maso vyjmeme a uchováme teplé.
Do základu vmícháme světlou jíšku z másla a mouky, dobře promícháme, podlijeme a vaříme asi 30 minut.
Zeleninový základ i se šťávou prolisujeme přes síto (či bez koření rozmixujeme dohladka). Omáčku uvedeme do varu, zjemníme ji smetanou, dochutíme solí a cukrem a zvolna prohřejeme.
Maso podáváme s houskovými knedlíky a ozdobené brusinkami.