Přihlásit

Větrníčky z odpalovaného těsta

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Větrníčky z odpalovaného těsta

Ingredience

(2 plechy)

260 ml Voda
200 g Hladká mouka
100 g Máslo
špetka Sůl
5 ks Vejce

Postup

Do vroucí osolené vody s máslem nasypeme mouku, teplotu zmírníme a vařečkou těsto mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby, vytvoří kouli a na dně nádoby se vytvoří bílý povlak.
Spařené těsto dáme do studené mísy a propracováváme, dokud trochu nevychladne. Do vlažného těsta pak postupně zapracujeme vejce. Těsto by mělo být hladké a lesklé.
Naplníme jím cukrářský sáček s řezanou hubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme věnečky. Pokud jsou to jen kroužky, pečeme asi 20 min na 200°C, pokud jsou tvary plné, pečeme 20 min, pak telpotu zmírníme a dopékáme. Při vyndavání z trouby by mělo být těsto zlaté (podobně jako jsou např. okraje ham&eggs), jinak bude tvar uvnitř nedopečený a po vychladnutí větrníčky splasknou. Necháme vychladnout na kovové mřížce.

Poznámka

Větrníky je možné plnit naslano i nasladko. Vhodným krémem je například náplň do medovníku nebo kakaový krém, na nějž je recept uvedený v sekci "Ostatní".