Čas na přípravu:
260 ml | Voda |
200 g | Hladká mouka |
100 g | Máslo |
špetka | Sůl |
5 ks | Vejce |
Do vroucí osolené vody s máslem nasypeme mouku, teplotu zmírníme a vařečkou těsto mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby, vytvoří kouli a na dně nádoby se vytvoří bílý povlak.
Spařené těsto dáme do studené mísy a propracováváme, dokud trochu nevychladne. Do vlažného těsta pak postupně zapracujeme vejce. Těsto by mělo být hladké a lesklé.
Naplníme jím cukrářský sáček s řezanou hubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme věnečky. Pokud jsou to jen kroužky, pečeme asi 20 min na 200°C, pokud jsou tvary plné, pečeme 20 min, pak telpotu zmírníme a dopékáme. Při vyndavání z trouby by mělo být těsto zlaté (podobně jako jsou např. okraje ham&eggs), jinak bude tvar uvnitř nedopečený a po vychladnutí větrníčky splasknou. Necháme vychladnout na kovové mřížce.
Větrníky je možné plnit naslano i nasladko. Vhodným krémem je například náplň do medovníku nebo kakaový krém, na nějž je recept uvedený v sekci "Ostatní".