Čas na přípravu:
1 l + | Mléko |
70 g | Cukr krupice |
500 g | Polohrubá mouka |
1 balíček | Pudink vanilkový |
70 g | Hera |
špetka | Sůl |
25 g | Droždí |
2 ks | Žloutky |
Zahřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Do hrnečku nadrolíme droždí, promícháme se lžící cukru a zalijeme trochou mléka (jen tak, aby bylo droždí potopené). Přiklopíme a na teplém místě necháme asi 15 min kynout. Mezitím v míse utřeme tuk s cukrem a žloutky. Přidáme osolenou mouku a nakynutý kvásek. Technikou "vhánění vzduchu do těsta" vypracujeme postupným přidáváním mléka (asi 250 ml) hladké těsto. To je správně zpracované, jestliže se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Přikryjeme ho a necháme kynout 45 - 60 minut, podle potřeby. Až těsto vykyne, vymažeme si pekáč. Lžící z těsta ukrajujeme a modelujeme kouličky. Ty klademe do pekáče tak, aby byla každá stěna, která sousedí s jinou buchtou, pomaštěna (aby se po upečení daly buchty oddělit). Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny. Šodo připravíme jako řidší pudink, tj. postupujeme podle návodu na obalu, akorát přidáme víc mléka.
Šodo je možné ochutit kapkou rumu.