Přihlásit

Bábovka a la makový závin

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Bábovka a la makový závin

Ingredience

500 ml Mléko
6 lžic Cukr krupice
1 Cukr vanilkový
500 g Hladká mouka
150 g Mák
na potření Máslo
4 lžíce Máslo
špetka Sůl
20 g Droždí
2 Žloutky

Postup

Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka. Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte,
přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Mezitím vymazejte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů. Dále si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s 250 ml mléka. Po vychladnutí přidejte 3 lžíce cukru a skořici.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Poznámka

© Apetit