Přihlásit

Dvoupatrová vánočka

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Podobné recepty

Dvoupatrová vánočka

Ingredience

(1 kg vánočky)

¼ l Mléko
Hrozinky
Mandle
110 g Cukr krupice
500 g Polohrubá mouka
110 g Máslo
Sůl
30 g Droždí
1 ks Vejce
2 ks Žloutky

Postup

V hrnečku připravíme kvásek (rozdrobené droždí, lžíce cukru a trochu teplého mléka). Necháme vykynout zhruba 15 min.
V kastrůlku ohřejeme mléko tak, aby se v něm dal pohodlně udržet prst. V mléce rozpustíme máslo a sůl. V míse smícháme mouku a cukr, přidáme žloutky, nasekané mandle, hrozinky, kvásek a postupně zapracováváme mléko s máslem a solí. Vypracujeme hladké kynuté těsto, trochu pomoučíme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Těsto vyklepneme na vál (pokud není těsto lepivé, není nutné pomoučit) a rozdělíme na 7 dílů. Každý díl v ruce rozválíme na hádka o délce cca 45 cm. Ze 4 upleteme spodek vánočky, ze zbylých 3 pak klasický cop - vršek vánočky.
Na plech položíme pečící papír. Přeneseme nejprve spodní díl vánočky a na něj položíme horní díl. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu vykynout.
Troubu předehřejeme na 160°C (horkovzdušná). Do vánočky zapíchneme 3 špejle - pomůže to držet horní díl, aby se nesesunul ke kraji. Pečeme zhruba 40 minut. Vánočka je dost růžová a na špejlích se nedrží těsto.
Když vytáhneme vánočku z trouby, pomažeme ji rozšlehaným vejcem (tím zezlátne a trochu zesvětlá) a posypeme mandlemi.

Poznámka

Hrozinky můžeme předem namočit do rumu.
Recept by teta Eliška.