Čas na přípravu:

| 3 dcl | Mléko |
| Smetana ke šlehání | |
| 1 dcl | Cukr krupice |
| Cukr moučka | |
| 1 l | Hladká mouka |
| ½ lžičky | Prášek do pečiva |
| 100 g | Máslo |
| 1 lžička | Kardamom |
| ½ lžičky | Sůl |
| 50 g | Droždí |
| Mandelmassa | |
| 2 ks | Vejce |
Z droždí, trochy cukru a teplého mléka připravíme kvásek, zakryjeme hrneček talířkem. Necháme cca 15 min vykynout. Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme v ní sůl, kardamon, kypřící prášek a cukr. Ve zbylém teplém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme 1 vejce. Vykynutý kvásek přidáme do mísy, postupně přiléváme mléko-směs a zapracováváme, až bude těsto pěkně hladké, lestklé a ne příliš lepivé. Uprostřed mísy se vytvoří bochan. Těsto necháme pod utěrkou ½ hodiny nakynout.
Těsto vyjmeme z mísy a na pomoučeném válu prohněteme. Rozdělíme na 14 dílků. Z každého vytvoříme bochánek a klademe jej na pečící papír na plechu. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme odpočinout další ½ hodinu. Po vykynutí je potřeme druhým rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 225-250°C pečeme 8 až 10 minut. Necháme vystydnout.
Bochánkům odřízneme čepičku. Vydloubneme kousek vnitřku, podle chuti k těstu přidáme Mandelmassu a zjemníme trochou mléka. Vzniklou směsí naplníme semlor. Ušleháme smetanu, na vrstvu náplně dáme asi ½ dcl šlehačky a přiklopíme čepičkou. Poprášíme moučkovým cukrem.
Při teplotě 235°C se nám bochánky zespoda trochu moc upekly. Doporučujeme tedy klidně teplotu 200°C.