Přihlásit

Jogurt

Druh: Ostatní, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Ingredience

(1 kg)

50 g Jogurt
1 l Mléko

Postup

1. Mléko v hrnci zahřejeme na 40 st. C,,
2. v teplém mléku důkladně rozmícháme jogurt - tím do mléka dodáme bacily, které způsobí mléčné kysání,
3. rozdělíme do zavařovacích sklenic,
4. sklenice udržujeme min. 6 h v teple, aby bakterie mohly zpracovat mléčný cukr,
5. poté jogurt zchladíme, čímž činnost bakterií ustane, a uložíme v lednici.

Poznámka

ad mléko: doporučuji plnotučné čerstvé mléko (tj. takové, které je v obchodě v chladicím boxu a musí se spotřebovat do cca 10 dnů, nikoliv trvanlivé mléko, které vydrží i mimo chladicí box několik měsíců - to pustí velké množství syrovátky a jogurt je méně krémový),

ad jogurt: je možné použít téměř libovolný jogurt, neboť naprostá většina českých jogurtů obsahuje živé laktobacily (označované jako "jogurtové kultury"); můžete také použít domácí jogurt z minulé várky; pouze ty nejlevnější jogurty neobsahují bacily, nýbrž jsou vyráběny jako směs mléka a škrobu,

ad zahřívání: krémovější konzistence dosáhneme, když mléko nejprve zahřejeme na teplotu, kdy z hrnce stoupá dým (to je cca 70 st. C), a poté hrnec zchladíme v míse se studenou vodou na 40 st. C,

ad teplota: teplotu určíme kuchařským teploměrem, anebo namočením palce: při správné teplotě jej lze v mléku pár sekund udržet,

ad sklenice: nevypařuji je, víčka nedezinfikuji lihem,

ad udržování v teple: když jogurt dělám ráno, nechám sklenice do večera pod peřinou, zatímco když jej dělám večer, nechám jej do rána na pohovce pod dekou,

ad délka zrání: 6 hodin je minimum, ale klidně je v teple můžete nechat po celý den nebo celou noc, jogurt je potom lépe prokysaný.