Čas na přípravu:
650 ml | Mléko |
35 g | Hrozinky |
35 g | Mandle |
200 g | Cukr krystal |
225 g | Krupice |
200 g | Máslo |
½ čajové lžičky | Muškátový oříšek |
10 snítek | Šafrán |
1. Příprava sladkého mléka: Mléko, cukr, šafrán a nastrouhaný mušk. oříšek svaříme a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme rozinky a vaříme ještě 1 - 2 minuty. Odstavíme z plamene.
2. Příprava krupice: Rozpustíme máslo, přidáme plamen, aby se nahřálo, a nasypeme do něj krupičku. Plamen opět zmírníme a za stálého míchání opékáme krupici asi 15 minut, až získá zlatou až hnědavou barvu a odděluje se od másla (těžko se to představuje, ale jde to dobře poznat).
3. Smíchání: Zmírníme plamen pod opečenou krupicí, jednou rukou stále mícháme a druhou vlijeme mléko. Pozor na opaření, směs začne prskat, tak doporučuji vlít mléko pěkně energicky a rychle. Usilovně mícháme, aby se rozpustily případné hrudky, a povaříme ještě 1 minutu. Poté zhasneme plamen a pod pokličkou necháme vsáknout všechnu tekutinu, to trvá pár minut. Nakonec energicky zamícháme, abychom halvu "nakypřili". Podáváme teplou.
a) Místo mléka lze použít směs mléka a vody s ředěním max. 1:1. Já však vždy používám plnotučné mléko.
b) Pův. množství cukru je 300 g, ale 200 g se ukázalo být optimální.
c) Mandlí a rozinek může být víceméně více i méně.