Přihlásit

Žemlovka

Druh: Hlavní jídla – vegetariánská, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Žemlovka

Ingredience

(4 porce)

2 ks Jablka
300 ml Mléko
200 ml Smetana ke šlehání
Tvaroh měkký
1 hrst Hrozinky
4 lžíce Cukr krupice
na pomazání Máslo
8 plátků Toastový chléb
8 lžic, meruňková Marmeláda
3 ks Vejce

Postup

Jablka nastrouháme na hrubém struhadle (není třeba předem loupat). Plátky sendvičového chleba pomažeme z obou stran tenkou vrstvou másla. Na 4 plátky navršíme vždy po lžíci marmelády a hrsti strouhaných jablek. Přiklopíme zbylým chlebem a vytvoříme tak sendviče. Sendviče rozpůlíme na trojhránky a vyskládáme jimi větší pečící formu (skleněnou není třeba předem vymazávat) a posypeme hrozinkami. Vejce rozšleháme v mléce, smícháme se smetanou a cukrem. Touto směsí zalijeme pečící formu a chléb necháme 30 minut nasát tekutinu. Poté naneseme zbylou marmeládu a zapékáme hodinu v troubě vyhřáté na 175°C. Servírujeme se lžící tvarohu.

Poznámka

Do tekuté směsi je možné přidat lžíci whiskey, případně celou žemlovku ještě vylepšit použitím vánočky namísto sendvičového chleba.
Albert magazín