Čas na přípravu:
2 ks | Jablka |
300 ml | Mléko |
200 ml | Smetana ke šlehání |
Tvaroh měkký | |
1 hrst | Hrozinky |
4 lžíce | Cukr krupice |
na pomazání | Máslo |
8 plátků | Toastový chléb |
8 lžic, meruňková | Marmeláda |
3 ks | Vejce |
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle (není třeba předem loupat). Plátky sendvičového chleba pomažeme z obou stran tenkou vrstvou másla. Na 4 plátky navršíme vždy po lžíci marmelády a hrsti strouhaných jablek. Přiklopíme zbylým chlebem a vytvoříme tak sendviče. Sendviče rozpůlíme na trojhránky a vyskládáme jimi větší pečící formu (skleněnou není třeba předem vymazávat) a posypeme hrozinkami. Vejce rozšleháme v mléce, smícháme se smetanou a cukrem. Touto směsí zalijeme pečící formu a chléb necháme 30 minut nasát tekutinu. Poté naneseme zbylou marmeládu a zapékáme hodinu v troubě vyhřáté na 175°C. Servírujeme se lžící tvarohu.
Do tekuté směsi je možné přidat lžíci whiskey, případně celou žemlovku ještě vylepšit použitím vánočky namísto sendvičového chleba.
Albert magazín