Čas na přípravu:
| 1 kg | Brambory |
| 2 lžíce | Cukr moučka |
| 180 g | Hrubá mouka |
| 4 lžíce (mletý) | Mák |
| ½ hrnku | Máslo |
| Sůl |
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Když se zapíchnutím vidličky skoro rozpadají,vodu částečně slijeme a ještě vařící brambory ve stejném hrnci zasypeme moukou. Obráceným koncem vařečky do nich uděláme několik děr až ke dnu, aby mohla horká voda mouku propařit. Hrnec ihned přiklopíme a brambory necháme asi 20 minut stát (nesmějí ale vystydnout). Potom brambory rozmačkáme a umícháme na hladkou kaši. Lžící namočenou do horkého másla tvoříme škubánky, které ihned klademe na talířr a podáváme posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.