Čas na přípravu:

| 750 g | Vepřové maso |
| 3 ks, velké | Cibule |
| 2 stroužky | Česnek |
| 1 ks | Papriky |
| 4 ks | Rajčata |
| 100 g | Zakysaná smetana |
| ¼ litr | Voda |
| 5 lžic | Olej |
| ½ lžičky | Kmín |
| ½ kostičky | Bujón |
| ½ lžičky | Sůl |
Nakrájíme maso na kostičky a osmahneme na oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a chvilku opečeme. Okořeníme, osolíme a přidáme vývar. Povaříme asi 45min, než je maso měkké. Odstavíme z ohně a přimícháme smetanu.
Ideální je vařit gulášek v Pappinově hrnci, nejlépe 1 hod. Při použití normálního nádobí je nutné délku varu prodloužit. Nutně pak krmě ztrácí na chuti.