Přihlásit

Špenátový quiche

Druh: Hlavní jídla – vegetariánská, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Špenátový quiche

Ingredience

(1 koláč, d=29cm)

4 stroužky Česnek
5-7 ks Jarní cibulka
1 velký svazek Špenát
200 g Čerstvý sýr
200 ml Smetana ke šlehání
Máslo
Pepř
Sůl
2 ks Vejce

Postup

Nachystáme si těsto dle receptu "Těsto na quiche". S předstihem jej vyndáme za lednice, aby při válení nepopraskalo.

Těsto rozválíme do formy a přebytek okrojíme. Dáme na 10 minut do mrazáku. Po vyndání propícháme dno vidličkou, překryjeme pečícím papírem a zatížíme (fazole, kamínky). Pečeme 12 minut na 220°C. Poté sejmeme pečící papír, potřeme trochou vejce rozšlehaného s vodou a pečeme ještě tři minuty. Formu vyndáme a necháme lehce zchladnout, v troubě snížíme teplotu na 190°C.

Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na másle na pánvi. Přidáme opraný špenát a mícháme, dokud nezavadne. Ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem. Směs promícháme s nastrouhaným sýrem a poklademe jí těsto. V misce smícháme šlehačku a dvě vejce, osolíme a nalijeme na špenát. Pečeme zhruba půl hodiny, než se na quichi vytvoří zlatavé skvrny.

Poznámka

Na přípravu stačí dvě vejce: pro potření těsta můžeme ubrat na úkor špenátové náplně.

Špenátu je naopak třeba vždy spíš více, než méně.

Náplň lze dochutit muškátovým oříškem.