Přihlásit

Dýňová polévka II.

Druh: Polévky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Ingredience

(6 porcí)

½ Cibule
1 stroužek Česnek
1 máslová Dýně
100 ml, ke šlehání Smetana
50 ml Bílé víno
z půlky citronu Citronová šťáva
600 ml, kuřecí Vývar
Máslo
2 snítky Rozmarýn
1 lžíce Med

Postup

Dýni rozdělíme na čtvrtky a včetně slupky a semínek pečeme na pečícím papíru v troubě na 190°C zhruba hodinu. Po upečení musí být dýně krásně měkká. Necháme zchladnout, oddělíme semínka a vyloupneme ze slupky. Dužinu uschováme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, přihodíme rozmarýn a mírně opékáme cibuli a česnek. Když zesklovatí, vyjmeme rozmarýn a přilijeme kuřecí vývar. Obsah hrnce důkladně rozmixujeme spolu s dýní.
Do vlažné polévky přidáme smetanu, víno a citronovou šťávu, začneme lehce prohřívat. Polévku už nebudeme vařit. V horké polévce nakonec rozpustíme lžíci medu.

Poznámka

Ideální posypat opečenou slaninou.