Přihlásit

Alsaský koláč

Druh: Moučníky, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Alsaský koláč

Ingredience

(1 koláčová forma)

5 ks střední velikosti Jablka
200 ml Smetana ke šlehání
Citronová šťáva
2 lžíce studené Voda
30 g Cukr moučka
1 sáček Cukr vanilkový
200 g Polohrubá mouka
100 g Máslo
špetka Sůl
4 ks Žloutky

Postup

Z mouky, moučkového cukru, soli, jednoho žloutku, másla a vody vypracujeme v míse těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme dvě hodiny uležet v lednici.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vypeckujeme a podélně nakrájíme do vějířků tak, aby celá čtvrtka zůstala vcelku.

Formu vymažeme tukem, přeneseme do ní rozválené těsto a na několika místech ho propíchneme vidličkou. Poklademe jablky, která pokapeme citronovou šťávou. Dáme do trouby vyhřáté na 190°C péct 20 minut.

Ušleháme zbylé žloutky s vanilkovým cukrem a přilijeme šlehačku. Směs nalijeme na předpečená jablka a vrátíme do trouby na 30 minut.

Poznámka

© Ona Dnes