Čas na přípravu:

| 5 ks střední velikosti | Jablka |
| 200 ml | Smetana ke šlehání |
| Citronová šťáva | |
| 2 lžíce studené | Voda |
| 30 g | Cukr moučka |
| 1 sáček | Cukr vanilkový |
| 200 g | Polohrubá mouka |
| 100 g | Máslo |
| špetka | Sůl |
| 4 ks | Žloutky |
Z mouky, moučkového cukru, soli, jednoho žloutku, másla a vody vypracujeme v míse těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme dvě hodiny uležet v lednici.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vypeckujeme a podélně nakrájíme do vějířků tak, aby celá čtvrtka zůstala vcelku.
Formu vymažeme tukem, přeneseme do ní rozválené těsto a na několika místech ho propíchneme vidličkou. Poklademe jablky, která pokapeme citronovou šťávou. Dáme do trouby vyhřáté na 190°C péct 20 minut.
Ušleháme zbylé žloutky s vanilkovým cukrem a přilijeme šlehačku. Směs nalijeme na předpečená jablka a vrátíme do trouby na 30 minut.
© Ona Dnes