Přihlásit

Buchtičky se šodo

Druh: Hlavní jídla – vegetariánská, autor: , přidáno

Čas na přípravu:

Buchtičky se šodo

Ingredience

(4 osoby)

1 l + Mléko
70 g Cukr krupice
500 g Polohrubá mouka
1 balíček Pudink vanilkový
70 g Hera
špetka Sůl
25 g Droždí
2 ks Žloutky

Postup

Zahřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Do hrnečku nadrolíme droždí, promícháme se lžící cukru a zalijeme trochou mléka (jen tak, aby bylo droždí potopené). Přiklopíme a na teplém místě necháme asi 15 min kynout. Mezitím v míse utřeme tuk s cukrem a žloutky. Přidáme osolenou mouku a nakynutý kvásek. Technikou "vhánění vzduchu do těsta" vypracujeme postupným přidáváním mléka (asi 250 ml) hladké těsto. To je správně zpracované, jestliže se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Přikryjeme ho a necháme kynout 45 - 60 minut, podle potřeby. Až těsto vykyne, vymažeme si pekáč. Lžící z těsta ukrajujeme a modelujeme kouličky. Ty klademe do pekáče tak, aby byla každá stěna, která sousedí s jinou buchtou, pomaštěna (aby se po upečení daly buchty oddělit). Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny. Šodo připravíme jako řidší pudink, tj. postupujeme podle návodu na obalu, akorát přidáme víc mléka.

Poznámka

Šodo je možné ochutit kapkou rumu.